Perubalsam
Lappeprøven viser kontaktallergi over for perubal­sam. Det betyder, at produkter som indeholder peru­balsam eller lignende stoffer, kan forårsage eksem i de hudområder, de kommer i kontakt med. Allergien er varig, men den kan svækkes med tiden, såfremt det lykkes at undgå hudkontakt med de stoffer, man er kontaktallergisk over for.
Perubalsam er saft fra et træ, der vokser i Mellem­amerika. Det indeholder mange kemiske forbindelser, som blandt andet kan forekomme i de produkter, som er nævnt nedenfor:
•  Parfumer
•  Parfumerede kosmetiske produkter, herunder så­kaldt naturkosmetik (sæbe, shampoo, aftershave, fugtighedscreme, deodorant og antiperspirant)
•  Parfumerede rengøringsmidler og industrielle produkter med parfume
•  Tandpasta
•  Tyggegummi
•  Medicinske produkter med perubalsam (herunder hæmoridemidler)
•  Produkter som anvendes hos tandlægen
•  Parfumeret tobak og the
•  Citrusfrugtskaller
•  Krydderier
Listen er ikke en forbudsliste, men et idékatalog til at hjælpe med at finde frem til de produkter, man ikke tåler. Tilsvarende kemiske forbindelser kan findes i en række madvarer, både smags- og aromastoffer fra planteprodukter og fra tilsatte smagsstoffer herunder krydderier.
Perubalsams botaniske navn er Myroxylon Pereirae. Dette kan fremgå af indholdsdeklarationen på kos­metik og andre produkter, men man kan ikke være sikker på det.
Hvis eksemet ikke svinder, når man undgår hudkon­takt med perubalsamholdige produkter, kan maden spille en rolle. Denne mulighed kan man diskutere med sin læge.
Copyright Dansk dermatologisk Selskab • 2. udgave