Hudlægen informerer om
MG
(Methyldibromoglutaronitrile)
Dansk dermatologisk Selskab
METHYLDIBROMOGLUTARONITRILE
Lappeprøven viser, at du er allergisk over for methyldibromo glutaronitrile (MG). Det betyder, at MG kan give eksem, hvor det kommer i kontakt med huden. Allergien er varig, men den kan svækkes med tiden, såfremt du undgår hudkontakt med MG.
MG er et konserveringsmiddel. Det anvendes til at begrænse vækst af bakterier og svampe i f.eks.:
•  Flydende sæber og shampoo
•  Rensecremer
•  Rengøringsmidler
• Skyllemidler
•  Eksplorationsgeler
•  Elektrodepastaer
• Vådservietter
•  Lim
Listen er ikke udtømmende.
Forbud
Produkter, der er beregnet til langvarig kontakt med huden f.eks. lotion og cremer, må ikke sælges efter den 24. september 2005, hvis de indeholder MG.
MG er blevet forbudt i disse typer produkter efter at have forårsaget mange allergitilfælde.
Råd
Du skal undgå produkter, som indeholder MG. Det betyder, at du også skal undersøge, om du har hudplejeprodukter med MG, som er købt før forbuddet er trådt i kraft.
Mange har fået allergi over for MG ved anvendelse af cremer eller flydende sæbe på deres arbejdsplads. Det er vigtigt, du også undersøger, om der er MG i de produkter, du bruger på din arbejdsplads.
Eksemet svinder eller bedres for de fleste med MG allergi i løbet af 6 måneder, hvis de undgår yder­ligere kontakt med MG.
Hvordan finder du ud af, om et produkt indeholder MG?
Kosmetik, hudplejeprodukter og rengøringsmidler
Der er deklarationspligt for kosmetik og hudpleje­midler og fra den 8. oktober 2005 også for vaske- og rengøringsmidler både til privat og erhvervsmæssig brug. Det betyder, at indholdsstofferne skal stå på etiketten. Hvis der er MG i produktet, vil der stå: methyldibromoglutaronitrile. Det må ikke kaldes andre navne eller staves anderledes.
Andre typer produkter
For andre typer produkter som lim, kan man ikke være sikker på, at et evt. indhold af MG er deklareret på etiketten. Det kan også hedde andre navne f.eks: 1,2-dibromo-2,4-dicyanobutane (kemisk navn) eller handelsnavne som Euxyl K 400 og Tektamer 38.
Her må du spørge din hudlæge, som kan være nødt til at spørge producenten for at finde ud af, hvad produktet indeholder.
Læs mere om allergi på: www.videncenterforallergi.dk
Copyright Dansk dermatologisk Selskab • 1. udgave