Hudlægen informerer om
Latex
Dansk dermatologisk Selskab
LATEX
Du har fået påvist allergi over for latex. Allergien er varig, men kan svækkes med tiden, hvis det lykkes at undgå kontakt med latex.
Hvad er latex og hvor forekommer det?
Latex er naturgummi, og latex er tilstede i alle produkter, der indeholder naturgummi, men ikke i rent syntetisk gummi.
Vær specielt opmærksom på at undgå berøring med:
• gummihandsker
• elastikker
•  kondomer
• balloner
Latexallergi betyder, at der kan opstå nældefeber og eksem, hvis latex berører huden. Der kan også opstå symptomer som f.eks. kløe i øjnene og nyseture, og i svære tilfælde kan latexallergi forårsage astma, diare, besvimelse og shock. Symptomerne opstår få minutter efter berøring med latex. Latexberøring af slimhinder, f.eks. hos lægen eller tandlægen kan give anledning til særlig stærke allergireaktioner.
Latexallergi bør altid oplyses ved læge- eller tandlægebesøg, ved blodprøvetagning og lignende
Arbejdspladser
De arbejdspladser, hvor der er størst risiko for berøring med latex, er, hvor der anvendes gummihandsker, f.eks. i sundhedsvæsnet, ved rengøringsarbejde eller ved køkkenarbejde.
Latex kan også spredes med pudder fra pudrede gummihandsker, og gummihandsker bør ikke bruges i nærheden af personer med latexallergi. Plastik-handsker som vinylhandsker tåles af personer med latexallergi.
Fødevarer
Nogle mennesker med latexallergi tåler ikke at spise kiwi, banan og avokado, men det gælder ikke alle. Tyggegummi indeholder normalt ikke latex.
Latexallergi og gummikemikalieallergi
Latexallergi og allergi overfor gummikemikalier er to forskellige ting. Latexallergi er en allergi overfor naturgummi, gummikemikalieallergi er en allergi overfor kemikalier tilsat gummiproduktet. Denne pjece handler kun om latexallergi.
Hvordan vil det gå fremover?
Hudproblemerne vil ofte forsvinde efter få måneder, hvis det lykkes at undgå berøring med latex. Selv om der ikke længere er symptomer, er det alligevel vigtigt at huske på latexallergien og undgå berøring med latex , idet de allergiske symptomer hurtigt kan komme igen ved fornyet berøring af latex.
Læs mere om allergi på: www.videncenterforallergi.dk
Copyright Dansk dermatologisk Selskab • 1. udgave